Route Siófok

Route Siófok

route siofok

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, en zo ook meerdere manieren waarop je met de auto in Siófok kunt belanden. Natuurlijk kun je een vliegreis boeken en heerlijk onderuitgezakt kijken naar het wolkendek, terwijl je langzaam maar zeker Hongarije binnendruppelt. Maar je kunt ook zelf de touwtjes in handen nemen en naar de stad afreizen met de auto. Doe je dit, dan hoef je geen rekening te houden met het gewicht van je bagage én kun je je verwonderen over de mooie natuurgebieden die je tijdens je autorit tegenkomt. Ben je al bezig met het uitstippelen van je route naar Siófok?

De weg naar Siófok

Reis je met de auto naar Siófok, dan is het verstandig om hier twee dagen voor uit te trekken. Je bent namelijk wel wat langer onderweg dan die paar uurtjes met het vliegtuig. De afstand van Amsterdam naar Siófok, en het populaire Balatonmeer, is ongeveer 14.000 kilometer. Ontmoet je geen files of ander oponthoud, dan duurt de route naar Siófok ongeveer 14 uur.

Maar wat is nu de snelste route naar de Hongaarse badplaats? Het beste is om via Duitsland en Oostenrijk te reizen, waarbij je vlak voorbij Wenen de Hongaarse grens oversteekt (Frankfurt – Nürnberg – Regensburg – Passau – Linz – Wenen.) Ook kun je een andere route nemen, die loopt via Duitsland, Tsjechië en een stukje Slowakije. Hier passeer je de Hongaarse grans vlak voorbij de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Vanuit Nederland kun je rijden via de snelweg M1, die loopt via Hegyeshalom.

Het Hongaarse wegennet

Hongarije heeft een uitgebreid wegennet. De grote steden worden met elkaar verbonden door vierbaanssnelwegen. De autowegen worden aangeduid met een M en de internationale doorgaansroutes met een E. De kwaliteit van het Hongaarse wegdek is redelijk goed, wat ervoor zorgt dat je soepel kunt autorijden. Alleen op secundaire wegen kun je nog wel scheuren of kuilen in de weg tegenkomen. Wel is het belangrijk extra oplettend te zijn wanneer je reist over de langwegen. Deze wegen zijn vaak smal en in het donker niet goed verlicht. Houd dus rekening met voetgangers, landbouwwerktuigen of vee op de weg! Daarbij worden in Hongarije de spoorwegovergangen en de wegwerkzaamheden niet altijd goed aangeven middels hekken en borden. Let dus goed op je omgeving tijdens het afleggen van je route naar Siófok. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Drukke wegen richting Siófok

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op je plaats van bestemming zijn. Probeer daarom de drukke wegen te vermijden. De drukste wegen op de route naar Siófok zijn: de M0 ringweg en andere wegen rond Boedapest, M1 Hegyeshalom, M3 Boedapest – Füzesabony – Polgár – Görbeháza – Nyíregyháza, M5 Boedapest – Kecskemét – Kiskunfélegyháza – Szeged – Röszke, met name het traject tussen Szeged en Röszke, M7 en weg 71 naar en rond het Balatonmeer, en de weg E573 (weg 4) Nyíregyháza – Záhony.

Verplichte benodigdheden

Leg je een route af naar Siófok, wees je dan bewust van objecten die je verplicht in je auto moet hebben liggen. Ten eerste is het verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval dien je deze driehoek op voldoende afstand (minmaal 100 meter) van het voertuig op de weg te plaatsen. Ten tweede moet je een veiligheidshesje in je auto bewaren. Loop je in het donker langs de weg, bijvoorbeeld bij pech of een ongeval, dan ben je verplicht een veiligheidshesje te dragen om zichtbaar te zijn voor medeweggebruikers. Ten derde is het verplicht een verbanddoos met je mee te hebben. De houdbaarheidsdatum van de onderdelen van de verbanddoos mag niet verstreken zijn. Is dit wel het geval, dan kun je zelfs een boete krijgen. Bovendien is het handig een sleepkabel, wat reservelampen en een brandblusser mee te nemen.

In Hongarije geldt een vignetplicht om van de snelwegen gebruik te mogen maken. Alle autowegen zijn tolwegen, met uitzondering van kleine stukjes snelweg rond de steden. De snelwegen van Hongarije hebben echter geen tolpoortjes, dus het tolvignet moet je al aangeschaft hebben voordat je op de snelweg rijdt. Het vignet kun je bestellen via internet en is geldig voor 10 dagen, een maand of een jaar.

Pech op de weg

Heb je pech of krijg je een ongeval, dan kun je de Alarmcentrale van de ANWB bellen. Wel moet je hiervoor een ‘Wegenwacht Service Europa’ hebben afgesloten. Bij ongevallen en botsingen, bel je alarmnummer 112.

Stippel je route naar Siófok uit!

Plan voor je vertrek je route naar Siófok, zodat je goed bent voorbereid. Houd rekening met de vignetplicht, de verplichte benodigdheden die je in je auto moet hebben liggen en wees je bewust van de drukke wegen. Dan verloopt je route naar Siófok in de toekomst op rolletjes!