Weer Siófok

Weer Siófok

Het weer in Siofok

Of je van de warme zon kunt genieten tijdens je vakantie in Siófok, ligt aan de periode van je bezoek. Ben je je tripje aan het plannen, houd dan rekening met de weersverwachtingen. Het zou zonde zijn als het weer roet in het eten gooit op je welverdiende vakantie! Het weer in Siófok bestaat namelijk niet 365 dagen per jaar uit zonneschijn en zomerse briesjes. Nu is de vraag: in welke tijden van het jaar haal jij het meeste uit je zonvakantie?

Het klimaat en weer Siófok

De stad heeft een gematigd landklimaat. Het weer in Siófok wordt zeer beïnvloed door het Balatonmeer, één van de grootste toeristische trekpleisters van Hongarije. Doordat de stad gelegen is aan het water, lopen de temperaturen gedurende het jaar uiteen. De winters zijn over het algemeen ietsjes kouder dan in de rest van Hongarije, en de zomers zijn wat koeler. De regenval in het gebied is het gehele jaar vrij constant: er valt gemiddeld 549 mm regen per jaar. In de late zomer en de herfst periode valt er de minste regen, waardoor deze perioden voornamelijk wat droger zijn. Ook kan er een stevige wind staan in de stad, wat komt door de lagere ligging van Siófok.

Uiteenlopende weersverwachting

weer siofok hongarije balatonmeerIn de winter lig je liever niet in je badpak aan het strand, want dan krijg je te maken met vervelende temperaturen rond het vriespunt. De zomerdagen, daarentegen, zijn wel heerlijk warm. In de maanden juni, juli en augustus ligt de temperatuur rond de 25˚C. Dat klinkt als de perfecte temperatuur, toch? Wil je genieten van de heerlijke Hongaarse zon en een frisse duik nemen in het beroemde Balatonmeer, dan reis je dus het fijnst in de zomermaanden. En een leuk weetje: op 9 juni kun je het langst genieten van het zonlicht. Op deze dag schijnt de zon namelijk 16 uur lang, van 5 uur ’s ochtends tot half 9 ’s avonds. Vanaf juli worden de dagen weer korter.

De ultieme zonvakantie

Ben je een echt hittedier en geniet je er het meest van wanneer de zon op zijn hoogst staat? Plan dan je tripje in juli. Dit is gemiddeld genomen de warmste maand van Siófok. Overdag kun je genieten van een maximum temperatuur van 27˚C en ’s nachts kun je bij een fijne 17˚C heerlijk wegdromen. Ga je rond deze tijd naar de Hongaarse badplaats, neem dan een sterke zonnebrandcrème mee en kleed je losjes, zodat je niet verbrand en/of wegsmelt! Ga je liever op vakantie buiten het hoofdseizoen? Vanaf mei kun je al een mooi kleurtje opdoen en watertrappelen in het lauwe water van het Balatonmeer. Rond deze tijd is de temperatuur al aangenaam genoeg.

Siófok in hartje winter

Ben je van plan in de winterperiode Siófok onveilig te maken? Dan kun je in november en december een temperatuur verwachten tussen de 4°C en 10°C en in januari en februari kun je rekening houden met een gemiddelde temperatuur van 3°C en een neerslag van 53mm. In maart stijgt de temperatuur langzaam naar 12°C en regent het gemiddeld 7 dagen in de week. Het winterse weer in Siófok is dus niet veel beter dan dat van ons kikkerlandje. Plan je je vakantie in de wintermaanden, houd dan rekening met een kouder klimaat en neerslag. Pak jezelf goed in en vergeet je regenjas niet! In welke maand kom jij Siófok verkennen?